Onderkant formulier

Uitgebreid zoeken

U bevindt zich hier Regios › Tilburg › artikelen Tilburg stad

Het weer vandaag: buien20ºC buien| Verkeer: verkeer foto5 files, 12 km

Tilburger Abdou Amar zamelt computers in voor Senegal, zijn vaderland.foto Marie-Thérèse Kierkels/PVE

door Agnes de Goede. zaterdag 24 mei 2008 | 03:03

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

mhtml:file://F:\Websites\stichting\dimele%20in%20brabants%20dagblad\stichtingdimeleafrica%20in%20de%20%20Brabants%20Dagblad.mht!http://www.brabantsdagblad.nl/multimedia/archive/00758/BD_BD_RUB_FOTO-A_44_758393h.jpg

Liefde voor Afrika uit zich in pc's In Tilburg valt hij vooral op vanwege zijn bijna zwarte huidskleur en Afrikaanse kledingstijl.

In Senegal, het land waar hij opgroeide, is Abdou Amar (28) een bekendheid. Zijn foto sierde de kranten. Op de nationale televisie kwam hij voorbij, in hetzelfde item waarin Hillary Clinton en Barack Obama zaten. Zijn leven ligt al tien jaar in Tilburg, maar het verlangen naar Afrika blijft. Ruim een jaar geleden richtte hij de stichting Dimele Africa op. Samen met zijn Tilburgse vrouw Mary Janissen zamelt hij computers in voor Senegal. Onlangs nog bracht hij er 160 pc's. Afrikaanse media waren daar getuige van.

Abdou woonde jarenlang in Senegal. Omdat zijn veiligheid in gevaar was, vluchtte hij als 18-jarige naar Nederland. Hij zwierf van het ene naar het andere asielzoekerscentrum. "Het ging van kwaad tot erger." Uiteindelijk kwam hij in Tilburg terecht. Hij kreeg een verblijfsvergunning en een baan bij de gemeente, waar hij zijn vrouw Mary ontmoette. Samen hebben ze een dochtertje. In juli vertrekt hij met zijn gezin naar Senegal om een nieuwe lading computers te brengen. "Het is een heel corrupt land. Doordat ik goede contacten heb en het land ken, weet ik dat de computers op de goede plek terecht komen." Van de gemeente Tilburg, bedrijven en particulieren krijgt hij de pc's. De kasten slaat hij op in garageboxen. "Een bewoner uit mijn straat heeft zijn box aan mij afgestaan. Geweldig, hè?", straalt hij. Voordat de pc's op reis gaan - de boot doet er drie weken over - worden ze in Nederland geïnstalleerd. Dat doet Abdou zelf thuis aan de Margarethadreef. Hij krijgt ook hulp van ROC-studenten economie in Tilburg. Door de media-aandacht stromen de aanvragen vanuit Senegal binnen, zestien verzoeken heeft hij lopen. "Ik selecteer vanachter mijn computer de aanvragen. Vervolgens stuur ik mijn contactpersonen in Senegal op pad." Hij wil zijn activiteiten uitbreiden naar Mauretanië en Gambia. Of de landen niet meer behoefte hebben aan eten of kleding? "Pc's zijn hard nodig. Het helpt mensen beter te werken."